500 г кори за баница 300 г прясно масло 250 г орехови ядки 750 г захар 500 г вода лимонов сок
ПРИГОТВЯНЕ
Корите се нареждат една върху друга. Между тях се слагат нагънати кори, за да се получи по-голяма височина. Когато се наредят две трети от корите, слага се плънката от орехи, които предварително са смлени. Нареждат се останалите кори и баклавата се нарязва с остър нож на триъгълници, квадрати или ромбове. Залива се равномерно с кипяща мазнина и се пече до зачервяване. Опечена и изстинала, баклавата се залива с хладък сироп, който е врял около 10 минути. Към сиропа се слага киселина - лимон или лимонтузу на вкус, за да не се озахари баклавата. За да се получи лъскавина, излишният сироп се събира, като тавата се наклонява. Изважда се едно парче и с лъжица се събират непогълнатият сироп, който кипва отново, за да се посгъсти, и с него баклавата се залива отгоре. Поднася се след няколко часа или на другия ден.