
200 г сирене,
1 с. л. краве масло,
1 яйце.

Използваме гювече, малък съд от огнеупорно стъкло или емайлиран съд. Най-подходящо за задушаване е обезсоленото сирене. Сиренето обезсоляваме бързо, като го нарежем на парчета и го с вряла вода, в която го държим, докато водата изстине - в противен случай сиренето ще поеме обратно солта. А за да имаме на разположение леко навлажнено и малко обезсолено сирене, в тенджера поставяме цяла бучка сирене, правим дълбоки нарези през 3-4 см и наливаме само три пръста вода.
За задушено сирене на дъното на гювечето слагаме кравето масло, а върху него поставяме натрошеното сирене. Покриваме гювечето с капак, поставяме го върху най-малкия котлон на електрическата печка и включваме на силен огън. След 7-8 минути, когато сиренето започне да омеква (това проверяваме с върха на вилицата), превключваме на най-слаб огън. Махаме похлупака и с вилица разбъркваме сиренето. След няколко минути прибавяме суровото яйце и разбъркваме, докато се получи хомогенна маса със златист цвят.
41