1 кг кости 50 г кервиз 50 г моркови 50 г магданозени корени 50 г печен лук 20 - 25 капки оцет 1 белтък 100 г мляно месо сол няколко зърна черен пипер 1 дафинов лист
ПРИГОТВЯНЕ
Измитите кости се заливат със студена вода и се варят на тих огън около 2 часа, след което се прибавят нарязаните моркови, кервизът заедно с част от листата, магданозените корени, печеният лук (опечен предварително), солта и подправките. От разбърканият белтък, мляното месо и половин кафена чашка студена вода се прави смес, която се прибавя към кипящия бульон. Сипва се оцетът. С него бульонът кипва няколко пъти. След това дръпва настрани и когато се избистри, бульонът се прецежда през гъста цедка. Полученият бульон се нарича консоме.