Продукти: 1.800 кг картофи, 150 г растително масло,
100 г прясно масло, 180 г кромид лук, 200 г ориз, 500 г червени домати,
100 г брашно, 50 г прясно мляко, 3 бр. яйца, 100 г кашкавал, 50 г
магданоз, 2 г червен пипер, 20 г сол.
Приготвяне: Лукът, нарязан на дребно, се задушава в част от мазнината. Прибавят се последователно и запържват почистеният и измит ориз и част от червените домати, нарязани на дребно. Слагат се подправките и се налива гореща вода, колкото да набъбне ориза. Картофите се обелат, нарязват се на филии и се полуизпържват. В тава се нареждат на пластове останалите домати, картофите и оризът, като се завършва с пласт домати. Мусаката се залива със сос, приготвен от леко запърженото брашно, млякото и яйцата, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече в умерена силна фурна до зачервяване.
Приготвяне: Лукът, нарязан на дребно, се задушава в част от мазнината. Прибавят се последователно и запържват почистеният и измит ориз и част от червените домати, нарязани на дребно. Слагат се подправките и се налива гореща вода, колкото да набъбне ориза. Картофите се обелат, нарязват се на филии и се полуизпържват. В тава се нареждат на пластове останалите домати, картофите и оризът, като се завършва с пласт домати. Мусаката се залива със сос, приготвен от леко запърженото брашно, млякото и яйцата, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече в умерена силна фурна до зачервяване.