Продукти: 933
г телешко месо от труп (868 г овче месо от труп, 800 г свинско месо от
труп, 733 г телешко месо разфасовано, 733 г свинско месо разфасовано),
700 г кайма - смес, 90 г кромид лук, 30 г магданоз, 80 г моркови, 90 г
целина, 50 г сланина - прясна, 110 г хляб, 60 г вода, 1 яйце за сместа и
1 за намазване, 18 г галета, 2 варени яйца за плънката, 30 г кашкавал,
70 г олио, 17 г прясно масло, 1 г черен пипер, 15 г сол, сос от печено,
гарнитура.
Приготвяне: От
смляното месо, ситно нарязаните лук и магданоз, накиснатия във водата и
изстискан хляб, яйцата, смления черен пипер и сол на вкус се приготвя
смес, както за пържени кюфтета, която след като престои в хладилник за
около 40 минути, се разстила върху мокра кърпа на пласт с дебелина 1,5 -
2 см във форма на правоъгълник. Отгоре по дължина и през 2 - 3 см се
слагат на редове нарязаните на ивички с дължина 0,5 - 1 см задушени в
олиото и прясното масло моркови и целина и запържената сланина, а по
средата - ред от твърдо сварените яйца, нарязани на половинки. С помоща
на кърпа сместа се повдига и се увива на руло. Рулото се притиска по
дължината, а в краищата се загъва, за да не изпадне плънката, поставя се
в намазана с масло тава , намазва се отгоре и отстрани с разбития
белтък, поръсва се с галетата и настъргания кашкавал, полива се с
останалата мазнина, набожда се на няколко места с вилица и се пече във
фурна. Петнадесет минути преди изваждането му от фурната рулото се
залива с останалото разтопено масло.
Готовото руло, след като престои 15 -20 минути, се нарязва на филийки
с дебелина 1 - 1,5 см, които се поставят в загрети чинии, заливат се с
горещия сос от печено и се гарнират с пържени картофи, зеленчуци с
масло, ориз или друга подходяща гарнитура.