750 г кайма 1/2 чаена чаша краве масло 1 връзка пресен лук 1/2 чаена чаша ориз 30-40 лозови листа 1 чаена чаша кисело мляко 1/2 връзка магданоз 1/2 връзка копър червен и черен пипер сол на вкус.
Нарежете лука на ситно и го задушете до златисто заедно с каймата в част от мазнината. Добавете червен пипер и свалете от огъня. Сипете измития ориз, ситно нарязаните магданоз и копър, овкусете със сол и черен пипер. Залейте с малко топла вода и задушавайте, докато оризът я поеме и набъбне.
Ако лозовите листа са пресни, попарете ги в леко подсолена вода, ако са от буркан или консерва, ги измийте добре. Сложете във всеки лист по 1 лъжица от сместа, свивайте стегнато правоъгълни или кръгли сармички и ги наредете в гювеч или тенджера. Залейте с 1 и 1/2 чаени чаши гореща вода, полейте с 1 супена лъжица мазнина и похлупете. Варете ястието на тих огън. Преди поднасяне разбийте киселото мляко с останалата мазнина, овкусете го с червен пипер и полейте сармите с този сос.