Бялата
част на праза се отрязва с дължина около четири пръста. Отрязаните части се
сваряват. После се изваждат от водата. Прави се надлъжен разрез с нож. Листата
се отделят едно по едно. Каймата,
настърганите с ренде домати, почистеният и измит ориз, една малка връзка
нарязан магданоз, сол, пипер, една кафена чаша вода се разбъркват добре и се
приготвя пълнежът. В една
тенджера се слага олио и половин лъжица лютеница, и се запържва. Листата
на праза се отварят, от пълнежа се взимат малки топки колкото орех, удължават
се и се слагат по дължина в листото, след което листото се свива като цигара с
дебелината на един пръст. Сармите се стискат малко в ръката, поставя в тенджерата,
после се слага вода до нивото на сармите и се вари на бавен огън.