РЕЦЕПТУРНИК

 Публикации
Начало » Статии » Имуностимулиращи храни

Соя
Универсална храна с лечебни свойства, които предпазват от различни болести, особено рак.
Соята вероятно е най-богатото на хранителни съставки бобово растение, което се консумира по най-различни начини: кълнове, тофу, темпех, кисело и прясно мляко, брашно, мисо, соев сос.Тя е традиционна храна в Япония, откъдето произхожда. Японците страдат много по-рядко от определени ракови заболявания, поради което качествата на соята са обект на клинични изследвания.

Соята съдържа фитоестрогени, наречени изофлавони, които имитират ефекта на хормона естроген в организма и спомагат за овладяването на симптомите, свързани с менопаузата (например топли вълни), а проучванията показват, че изофлавоните могат да предотвратят хормонални заболявания като рак на гърдата и простата. Съдържащата се в соята протеини инхибитори също имат антиканцерогенно действие. Освен това в състава и се намират и антиоксидантния витамин Е, както и В-витамини, които укрепват нервната система и помагат на организма да се справи със стреса.

ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА - Витамини В2, В6, Е, фолиева киселина,; калций, желязо, магнезий, манган, калий, цинк; изофлавони.

Категория: Имуностимулиращи храни | Добавил: admin (2011-09-08)
Прегледи: 521 | Тагове/Tags: соя, флавоноиди, инхибитори, тофу | Рейтинг: 0.0/0
Всички коментари: 0
За да добавите коментар, трябва да сте регистриран потребител
[ Регистрация | Вход ]
Пт, 2025-06-20, 19:38

Начало
Търсене
Споделете
Translate
 
Категории
My articles [0]
Имуностимулиращи храни [45]
Имуностимулиращи храни
Читателски рецепти [0]
Уважаеми приятели, готвачи и любители на кулинарията. Сега можете да добавите вашите рецепти в нашият сайт. При изпращане на рецепти, моля въведете вашето име и град.
Полезни съвети [6]
ИСТОРИЯ [1]
Исторически документи, исторически факти и прочие.
Статистика




CO2 емисии


Българска кухня shared items in Google Reader

↑ Grab this Headline Animator




Toolbar
Get our toolbar!
РЕЦЕПТУРНИК.ML             ПАЗАРЛЪК - Безплатни обяви


Copyright Рецепти за кухня и трапеза © 2025













Нагоре UP