Универсална храна с лечебни свойства, които предпазват от различни болести, особено рак. Соята вероятно е най-богатото на хранителни съставки бобово растение, което се консумира по най-различни начини: кълнове, тофу, темпех, кисело и прясно мляко, брашно, мисо, соев сос.Тя е традиционна храна в Япония, откъдето произхожда. Японците страдат много по-рядко от определени ракови заболявания, поради което качествата на соята са обект на клинични изследвания.
Соята съдържа фитоестрогени, наречени изофлавони, които имитират ефекта на хормона естроген в организма и спомагат за овладяването на симптомите, свързани с менопаузата (например топли вълни), а проучванията показват, че изофлавоните могат да предотвратят хормонални заболявания като рак на гърдата и простата. Съдържащата се в соята протеини инхибитори също имат антиканцерогенно действие. Освен това в състава и се намират и антиоксидантния витамин Е, както и В-витамини, които укрепват нервната система и помагат на организма да се справи със стреса.
ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА - Витамини В2, В6, Е, фолиева киселина,; калций, желязо, магнезий, манган, калий, цинк; изофлавони.
Уважаеми приятели, готвачи и любители на кулинарията. Сега можете да добавите вашите рецепти в нашият сайт. При изпращане на рецепти, моля въведете вашето име и град.