Едрите зърна на нахута имат вкус на ядки и изненадващо мека структура. Нахутът съдържа протеазни инхибитори, които възпрепятстват разрушителното действие на раковите клетки върху ДНК структурите. Богат е на антиоксиданта витамин Е, повишаващ способността на белите кръвни клетки да се борят с инфекциите, и на цинк, необходим за растежа на клетките. . Нахутът е добър източник на изофлавони фитовещества,които се преработват в червата във вещество с естрогеноподобен ефект и предотвратяват заболявания, свързани с недостига на този хормон, в това число предменструалния синдром (ПМС) и рак на гърдата. Нахутът е богат на фибри, полезни за храносмилателната система и понижаващи холестерола.
ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА - Витамини В2, В3, В5, Е, фолиева киселина, желязо, калий, цинк, фибри, протеин.
|