Този дребен плод съдържа огромно количество витамин С и ефикасно предпазва от простуда и грип. Шипките са всъщност семенните шушулки на диворастящата роза и се появяват след прецъфтяването на храстите. Съдържат 20 пъти повече витамин С от портокалите и по тази причина подобряват устойчивостта на организма към простудни заболявания, като засилват активността на флагоцитите (бели кръвни клетки) и пречистващите бактерии. ШШипките са добър източник и на пектин - свързващ се с холестерола и токсините фибри, които ускоряват изхвърлянето им от организма.
ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА - витамин С, каротиноиди; фибри.
Уважаеми приятели, готвачи и любители на кулинарията. Сега можете да добавите вашите рецепти в нашият сайт. При изпращане на рецепти, моля въведете вашето име и град.